Menu

Pravila

Pravila kojih se moramo pridržavati prilikom izrade grba

Prvo pravilo Grb mora biti jedinstven i originalan. To znači da se grbovi moraju razlikovati međusobno makar u detaljima. To je osnovno pravilo. Grboslovlje je u osnovi oblik prepoznavanja.

Drugo pravilo Nitko ne smije imati više od jednog grba, bilo da se radi o osobi, o gradu, o instituciji ili državi.

Treće pravilo Samo ono što zadovoljava i što se uklapa u grboslovna pravila je grboslovno ispravno. To znači da grboslovlje i grboslove ne zanima umjetnički dojam nekog grba, već ispravnost i primjenjivost pravila, tek na kraju se razmatra pitanje estetike

Četvrto pravilo U grboslovlju postoje desna i lijeva heraldička strana i to sa gledišta onoga koji nosi štit. To znači u stvari da je ono što je promatraču lijevo – to je u grboslovlju desno, inače desna grboslovna strana je nešto pozitivno, to je tzv. muška strana, i ako su elementi na grbu pozicionirani ili su okrenuti ka desnoj grboslovnoj strani onda je to nešto pozitivno.

CP_shield_blank-1

Peto pravilo Postoje pet osnovnih boja, dva metala i tri pomoćne boje, što se sve naziva tinkturama. Osnovne boje su: crvena, plava, zelena, crna i purpurna; pomoćne boje su: naranđasta, boja krvi, smeđa, boja željeza, boja vode, boja pepela i boja mesa. Metali su: zlato i srebro, a prikazuju se na grbovima kao žuta i bijela boja.

crvena1 plava1 zelena crna1 Ljubicasta
narandjasta1 krvavo_crvena1 smedja zeljezo voda
pepeo meso Metali zlatna1 srebro

U grboslovlju je dozvoljeno da se neki element prikaže i u svojoj boji i to se onda naziva prirodnom bojom i oblikom prikaza. Iz ovoga proizlazi pravilo da se boje ne smiju mješati i prikazivati jedna preko druge na grbu, kao ni metali, već se može postići kombinacija metala i boja; a sve to radi smanjivanja konfuzije prilikom isticanja grba i povećavanja jasnoće prikaza, npr. crna figura na zelenom štitu bi bila teško raspoznatljiva.

Šesto pravilo Koso postavljeni grbovi asociraju na veliku starost podrijetla nosioca grba, najvjerovatnije prije XIII. stoljeća.

Sedmo pravilo Koso postavljeni elementi na grbu kao što su prečke, lente i grede, od lijeve na desnu heraldičku stranu, predstavljaju grbove izvanbračne djece

Osmo pravilo Pravilo sjedinjavanja grbova, u središnu poziciju grba ide grb pobjednika ili obitelji koja dominira, a u desnu grboslovnu stranu idu grbovi ostalih prema dostojanstvu ka lijevoj grboslovnoj strani; u slučaju braka u kojem su oba supružnika nosioci grba, grb muža ide na desnu, a supruge na lijevu grboslovnu stranu.

herald4

Kod istospolnih brakova grbovi se sjedinjavaju poput grbova gdje su obje ili obojica nosioci grba te se on djeli po stasu (visini) pri čemu svaki supružnik ili supružnica nosi svoj grb sa desne strane.

tumblr_inline_n5695vX51p1r3lxam

Podjelite stranicu sa drugima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *